Publicat pe Lasă un comentariu

Idei și trucuri de decor pentru fanii minimalismului confortabil

„Mai puțin este mai mult” spun toți adepții minimalismului, dar un astfel de design de interior necesită urmarea unor reguli. Sigur, la prima vedere, lucrurile par simple: culori neutre, strictul necesar în materie de mobilă, câteva piese de artă pe pereți și foarte puține accesorii și decorul tău minimalist este gata. Acest stil te ajută să scapi de toate lucrurile care nu îți sunt necesare, să eliberezi foarte mult spațiu dintr-o cameră și să regândești decorul ca el să devină foarte funcțional. Dar mai sunt și alte trucuri pe care ar fi bine să le știi, iar de ele ne vom ocupa astăzi!

1. Reorganizează-ți spațiul

Prima regulă a minimalismului este să îndepărtezi toate lucrurile de care nu ai nevoie – sau măcar să dai această impresie. Lasă la vedere numai acele obiecte pe care le iubești, iar pe restul depozitează-le. Aici te poți folosi cu succes de două soluții simple:

  • Folosește la maximum de potențial mobilierul cu funcție dublă (cum ar fi lada de la canapea sau cea de la pat, biblioteca etc.);
  • Investește în coșuri sau cutii de depozitare care să se integreze perfect în decorul existent și care să mențină camera perfect ordonată.
Idei și trucuri de decor

2. Investește în design de calitate

Stilul minimalist pune accent pe calitate și nu pe cantitate. Din acest motiv, orice piesă prezentă într-o cameră minimalistă trebuie să fie aleasă cu o mare grijă, să facă o “declarație” de impact (atât vizual cât și emoțional) și să fie capabilă să treacă testul timpului.

  • Nu investi în obiecte al căror farmec este trecător, sezonier, chiar dacă crezi că se poartă.
  • Cum spuneam mai sus, minimalismul și arta merg mână în mână, așa că alege un obiect care înseamnă ceva pentru tine și nu se demodează niciodată. Un tablou canvas cu un portret de familie sau cu vacanța voastră preferată vor da personalitate și căldură unui decor minimalist fără să mai ai nevoie și de alte piese similare.

3. Folosește tonurile neutre

Fundamentul oricărui decor minimalist, tonurile neutre dau unei camere senzația de calm, curat, spațiu etc. Cu toate acestea, un astfel de decor poate părea uneori rece și spartan. Ca să îl înveselești, folosește nuanțe diferite ale aceleiași culori, dar nu “aglomera” decorul cu tonuri puternice.

4. Invită natura în casa ta

Câteva ghivece cu plante de interior fac un superb contrast cu senzația de răceală a unei camere minimaliste, adăugând culori și nuanțe luxuriante, texturi naturale și, desigur, o gură de aer proaspăt. Dacă nu ești adeptul ghivecelor, încearcă terrarium-urile cu plante sau grădinile miniaturale închise în sticlă, care nu au nevoie de îngrijire.

5. Încălzește atmosfera

Minimalismului în general i se reproșează răceala și lipsa de emoție. Odată ce nu mai ai la vedere decât obiectele utile, iar fiecare element joacă un rol funcțional, un astfel de decor poate părea lipsit de personalitate. De aceea, specialiștii recomandă să încălzești atmosfera cu câteva idei simple și ușor de pus în practică:

  • Dacă dorești să schimbi nuanța pereților, alege o vopsea cu tonuri de bază pe galben mai degrabă decât pe alb pentru a oferi camerei un strop de căldură;
  • Integrează câteva texturi în decorul general – nu multe pentru că este contraproductiv ideii de minimalism – dar destule încât să dai personalitate camerei. Un perete cu un tapet texturat sau draperii la ferestre face spațiul să pară mai călduros și mai confortabil;
  • Permite luminii naturale să pătrundă cât mai mult în casă;
  • Folosește-te cât mai mult de arhitectura casei, mai ales dacă are un iz retro. Finisajele de lemn natur, stucaturile, cărămida naturală pot pune în valoare stilul minimalist dacă tu alegi să le pui pe ele în valoare.

Tu ai încerca minimalismul în casa ta? Ce alte idei și trucuri mai știi pentru a obține un efect surprinzător, confortabil și atemporal?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.