Trebuie să recunoaștem că nimic nu se compară cu toamna atunci când vine vorba de nuanțe care să ne bucure ochii și să ne încălzească sufletele. Dacă vrei să faci câteva mici modificări în design-ul tău de interior în această perioadă a anului, atunci schemele de culori ale toamnei sunt cea mai bună sursă de inspirație. Toamna în decor începe cu alegerea unei scheme de culori potrivite, adăugând elemente care reflectă acest sezon Hai să vedem astăzi cum poți să aduci un strop de lumină, căldură și frumusețe casei tale!
1. Roșul merge cel mai bine cu nuanțele neutre
Dacă ai o cameră în culori neutre, naturale (în tonuri de crem, bej, alb, nuanțe de lemn, etc.), atunci câteva elemente pe roșu îndrăzneț vor schimba complet aspectul acesteia. Roșul dă senzația de căldură și lumină, insuflând viață într-un decor neutru.
Nu trebuie însă exagerat cu această culoare pentru că poate obosi ochiul foarte repede. Încearcă să adaugi câteva pernuțe decorative roșii, o pătură, o veioză cu abajur sau alte elemente similare. Pentru a-i oferi camerei un aspect coerent, poți să alegi un covor care să conțină aceeași nuanță de roșu pe care ai repetat-o în celelalte piese de decor.
2. Cărbunele și portocalele sunt cei mai buni prieteni
Poate suna ciudat, dar nuanțele de antracit, gri petrol, cărbune dau unei camere senzația de confort urban-industrial, seriozitate, masculinitate până la un punct. Din acest motiv, tonurile de gri sau cărbune trebuie îndulcite cu nuanța preferată a toamnei – portocaliul.
Ca sfat, nu alege un portocaliu aprins pentru că este posibil să obosească și să facă un contrast prea puternic. În schimb, alege nuanțe de oranj stins, bronzul dunelor de nisip, portocaliul luminos al apusurilor de soare sau cel ars al frunzelor de toamnă.
Dacă ai deja în casă elemente în nuanțe de gri sau cărbune, cea mai simplă soluție pentru a lumina camera și a o transforma într-un tribut adus toamnei sunt fie accesoriile (perne decorative, draperii grele, un covor, etc.) sau elementele cu tentă artistică: un tablou canvas în nuanțe de canion deasupra canapelei, care să devină punct focal al întregii sufragerii, un tapet cu care să acoperi un singur perete sau chiar fototapet.
3. Ciocolată, ciocolată peste tot
Toamna aduce cu ea căldura și aromele ciocolatei, ale scorțișoarei și ale vaniliei, de ce nu? Dacă și pentru tine toamna înseamnă cacao fierbinte, așternuturi călduroase și arome îmbietoare, poți transpune toate acestea și în decorul casei. Nu este obligatoriu însă să schimbi mobila cu una pe nuanțe întunecate de lemn.
Experții în design interior recomandă să alegi o vopsea de calitate și să schimbi numai culoarea tocurilor de uși. Mai mult, poți recondiționa câteva scaune sau adăuga draperii blackout în nuanțe de maro închis, wenge, ciocolată, etc.
Nuanțele de maro cald merg cel mai bine într-o cameră preponderent albă sau în nuanțe neutre, deschise și calde.
În acest sezon, combină culorile în cantități mici și, în orice caz, nu folosi aceeași nuanță peste tot. Monocromia poate deveni plictisitoare și nu mai este chiar la modă. Anul acesta se poartă ocrul,
muștarul, oranjul ars, nuanța murelor, aurul învechit, cuprul, măsliniul verde, nuanțele de vin roșu, verdele smarald, etc.
Cea mai simplă metodă de a crea o schemă de culori potrivită pentru tine este să adaugi elemente de decor sau accesorii.
Pentru a aduce esența toamnei în decorul tău, consideră adăugarea de elemente care să reflecte bogăția și căldura acestui sezon, cum ar fi accesorii în nuanțe de aur învechit sau verde smarald.