Minimalism.
Vintage.
Postmodern.
Auzim astfel de cuvinte (și multe altele) de fiecare dată când vorbim despre design-ul spațiilor în care locuim. Acum însă, mai mult ca niciodată, am devenit conștienți de fiecare element din casele noastre. Și, așa cum am procedat cu multe lucruri în anul care a trecut, am început să analizăm cu atenție și felul în care ne decorăm casele. Psihologii și sociologii au observat o tendință interesantă: oamenilor a început să le pese foarte mult de abordările holistice, spirituale, care le aduc pace și liniște în suflete, fie că vorbim despre diete, exerciții fizice, programe de divertisment, modă, și felurile în care comunicăm cu ceilalți. Design-ul interior nu a fost omis nici el. Dacă nici în casele noastre nu putem să simțim armonie, încântare și pace, atunci unde? Hai să vedem astăzi ce înseamnă design-ul spiritual în decorul casei și cum poți să obții echilibru sufletesc cu numai câteva soluții simple!
Un decor interior care are impact asupra stării tale de spirit
Desigur că avem locuințe perfect funcționale, echipate și decorate astfel încât totul să fie practic și confortabil. Dar când a fost ultima oară când sufrageria ta ți-a produs o stare de bine, de împăcare, sau chiar de amuzament?
Decorul spiritual înseamnă elemente care se îmbină armonios pentru a îți îmbunătăți starea de spirit. Și chiar că avem nevoie de așa ceva acum! În acest an, designerii ne recomandă să aducem în casele noastre un pic de veselie și de pace. Iată câteva idei!
1. Tablouri reprezentând scene naturale, faună, floră, etc.
Nu este obligatoriu să schimbi tapetul într-o cameră pentru a te simți bine în ea. Dincolo de plante în ghiveci sau terarii cu plante suculente – un mod excelent de a “aduna” energie pozitivă și viață la tine în casă, poți să te orientezi spre decorațiuni reprezentând faună și floră.
Un peisaj plin de verdeață care să îți bucure ochii de fiecare dată când intri într-o încăpere este un prim pas spre a obține o liniște interioară pe care mulți nu o mai avem. Ca să nu mai spunem că un astfel de tablou îți reaprinde speranța și dorința de a călători și de a te pierde în peisaje fabuloase.
Îți plac animalele și arta? Combină-le într-un tablou canvas cu animale, unicat, care să îți aducă bucurie și alinare ori de câte ori îl vezi. Sigur, ar trebui să alegi culorile și contrastele potrivite cu decorul tău actual, dar puțini designeri interiori mai recomandă acum respectarea cu strictețe a unor scheme de culori rigide sau depășite de vremuri.
2. Decoruri care te ajută să menții un stil de viață sănătos
Poți râde, dar dacă am învățat ceva anul trecut, am învățat că pentru a ne menține sănătatea și echilibrul psihic avem nevoie de foarte puține lucruri cu adevărat. Fie că îmbrățișezi principiile Ayurveda, faci Yoga sau Pilates, ori poate meditezi câteva minute pe zi, scopul este să îți regăsești echilibrul interior. Ei bine, designerii sugerează că acest echilibru trebuie să se manifeste și la exterior, pentru că suntem în permanentă conexiune cu spațiile în care trăim. Din acest motiv, influențăm ce este în jurul nostru la fel cum tot ce ne înconjoară are un impact asupra energiei, dispoziției și emoțiilor noastre.
Dacă vorbim de spiritualitate trăită atât la interior cât și la exterior, specialiștii ne recomandă să expunem reprezentări ale unor mandale, mai ales în locurile clasice în care de obicei ne găsim liniștea: dormitor, un colț al sufrageriei în care preferăm să ne luăm timp pentru noi înșine, chiar și în spațiul în care lucrăm zi de zi.
Dincolo de mandale, un element de design interior care merge de minune în chip de cadou pentru prietenii care au devenit experți în Yoga acasă în ultimul timp este tabloul mantră. Acesta ne îndeamnă să respirăm, să ne recalibrăm psihic și emoțional, să luăm chiar și o scurtă pauză, cât durează ca să fim recunoscători pentru toate lucrurile bune care ni se întâmplă.
3. Culorile care aduc pacea interioară
Uneori, avem nevoie să ne regăsim rădăcinile, mai ales dacă viețile noastre sunt agitate, pline de termene, de probleme, de drumuri, etc. Nu te regăsești mai bine decât acasă, dar dacă spațiul ți se pare apăsător, atmosfera rece și energia spre zero, atunci vei resimți aceste lucruri din plin.
Designerii ne recomandă să ne înconjurăm de culori care ne aduc liniște: albastru limpede, verde-iarbă, cer nocturn înstelat, pasteluri, nuanțe de portocaliu. Cum ziceam, nu trebuie să îți mai pui încă un proiect pe agendă și să începi să zugrăvești. Caută rafturi plutitoare pentru o senzație de libertate, de spațiu nemărginit, tablouri cu peisaje liniștitoare, accesorii care să te înveselească ori de câte ori le folosești.
Concluzie
Mulți dintre noi au trăit experiența de a nu ieși din casă zile sau chiar săptămâni întregi. Devine apăsător, iar lipsa surselor de energie pozitivă (relațiile autentice cu oameni dragi) fac totul să fie copleșitor. Acasă însă ai posibilitatea de a te reechilibra și de a găsi armonie și mulțumire chiar și în cele mai mici detalii. Un tablou vesel, un set de cești care te fac să râzi, culoarea unui perete, o mandală, sau animalul preferat (pe care nu îl poți avea în realitate, deși pur și simplu iubești elefanții).
Designul spiritual nu are atât de multă legătură cu o filosofie sau o școală de gândire anume, ci cu ceea ce te face fericit și plin de energie pozitivă la tine acasă. Așa că acum e rândul vostru să ne spuneți ce elemente de decor spiritual ați adăuga voi în spațiile voastre pentru armonie, echilibru și un zâmbet?